De duikschool

Muriel en Joop leiden sinds april 2004 de duikschool Son Bou Scuba, centraal gelegen in Son Bou aan de zuidkust van Menorca. In 2003 werkten beiden al een seizoen op Menorca. Deze tijd hebben ze benut, om Menorca te verkennen en de beste duikplaatsen te selecteren.

U vindt de duikschool in het ‘Centro Commercial San Jaime’ in Son Bou, op korte afstand van het strand. Op de accommodatie pagina vindt u een gedetailleerde kaart van Son Bou.

Vóór Menorca hebben Muriel en Joop 8 jaar op de Malediven gewerkt als duikleraren en basisleiders. Hun jarenlange ervaring, in combinatie met hoge veiligheidsstandaards en een soepele organisatie staan garant voor uw stress-vrije duikvakantie. Of u nu een beginner bent of een ‘ouwe rot’, u zult merken dat onze school, faciliteiten en personeel een perfecte keus zijn voor uw duikavontuur. Klik hier om het team te ontmoeten.

Bij Son Bou Scuba houden we de duikgroepen klein en worden ingedeeld naar ervaring. Zo kan iedere duiker het maximale uit zijn of haar duik halen. Geen duikpartner? Geen probleem! Er is altijd een buddy of divemaster beschikbaar om u te begeleiden. Dagelijks worden minstens 2 land- of bootduiken georganiseerd naar de 45 mooiste duikstekken die Menorca te bieden heeft.

 

Veiligheid

Son Bou Scuba is één van een handvol duikscholen op Menorca die over alle noodzakelijke vergunningen beschikt. Wij voldoen aan zowel de Spaanse alsook de Europese wetgeving. Zuurstof en Eerste Hulp kits zijn beschikbaar in de duikschool, in de bussen en op de boot.

Opleiding

Son Bou Scuba is een PADI 5 Star Dive Resort, BSAC Resort Centre en DAN Sponsor. We geven opleidingen van PADI en DAN – van beginner tot duikleraar. Beginnende duikers hebben de keuze uit ons zwembad (op 2 minuten loopafstand van de duikschool) of één van de vele stranden om hun eerste duik te maken. Open Water studenten maken hun eerste duiken in een beschutte baai. Glashelder zicht en een watertemperatuur van 29 graden op 18 meter (juli en augustus) garanderen een ideale situatie om het duiken te leren.

Duikers met een brevet die hun kennis willen verdiepen kunnen één van onze ‘Continuïng Education’ cursussen volgen. Voor PADI leiden wij op tot en met Assistant Instructor. Ook bieden we verschillende PADI specialty-cursussen aan zoals grotduiker (cavern), Nitrox, diepduiken, wrakduiken en Dolphin Rebreather duiker, om er maar een paar te noemen. PADI Divemaster- en Assistant Instructor cursussen, IAHD Handicapped Instructor en de DAN Oxygen Instructor cursus zijn alleen op afspraak.

Duiken voor kinderen

Ook aan onze kleine duikers is gedacht! Voor kinderen van 8 tot 10 jaar organiseren we ‘Bubblemaker’-duiken in het zwembad. Vanaf 10 jaar is het mogelijk de eerste duik in de zee te maken, aan de hand van een instructeur. Ook is het mogelijk, met 10 jaar een PADI Junior Scuba Diver of PADI Junior Open Water Diver duikbrevet te behalen (beoordeling aan de instructeur.) SBS heeft de beschikking over speciale kinderuitrusting en 5 & 7-liter flessen.

Technisch duiken

Son Bou Scuba ondersteunt rebreather-duikers! Nieuw in 2007 is ‘Discover Rebreather Diving’: Na een uitvoerige uitrusting- en veiligheidsbriefing kunnen gebrevetteerde duikers een proefduik maken met de Dolphin Dräger Semi-Closed Rebreather onder de begeleiding van een instructeur. Tijdens de maanden mei, juni en oktober bieden we ook PADI specialty cursussen aan voor de Dolphin. Als u al een brevet heeft voor de Dolphin dan kunt u één van onze rebreathers huren (zie onze prijslijst.)

Rebreather duikers die liever met hun eigen rebreather duiken hoeven geen ademkalk mee te brengen…wij hebben genoeg! Wij hebben ademkalk 1025 1-2.5mm voor de AP Inspiration en Evolution op voorraad en DiveSorb® voor de Dolphin Dräger en Ray. En waarom zou u uw flessen meeslepen? Son Bou Scuba biedt u de keus uit 2- en 3-liter zuurstofgereinigde flessen voor de Inspiration en Evolution. Voor de Dolphin en Ray heeft u de keuze uit 3-, 5- en 8-liter flessen. Ook vullen we flessen met zuurstof tot 200 bar (i.v.m. de veiligheid alleen onze eigen flessen!)

In mei, juni en oktober kunnen ervaren duikers 10- en 12-liter dubbelsets huren om de diepe wrakken te beduiken die buiten de grenzen van het sportduiken liggen. We hebben rvs flessenbanden, rvs én aluminium backplates met harnas, wings in verschillende maten en aluminium deco-flessen beschikbaar. Helair en trimix zijn alleen verkrijgbaar voor groepen én op afspraak. Kijkt u voor prijzen op onze technische prijslijst op de ‘Prijzen & Uitleg cursussen’ pagina.

Niet-duikers

Wij vinden het belangrijk dat ook niet-duikende partners en vrienden een indruk krijgen waarom man of vriend(in) zoveel plezier aan het duiken hebben. Daarom kunnen niet-duikende partners mee op onze duiktrips, indien er plaats is. U kunt dan zonnen of de onderwaterwereld met masker en snorkel bekijken. Voor niet-duikers bieden we meermaals per week gratis proefduiken aan in de verschillende hotels in de omgeving.

Uitrusting

De duikuitrusting van Son Bou Scuba is gloednieuw. Elke drie jaar vervangen wij ons complete assortiment duikpakken, automaten en duikflessen. We hebben vijftig 10-, 12- en 15-liter staalflessen, in zowel DIN- als INT uitvoering. Ook hebben we 2-, 3- en 5-liter flessen voor rebreatherduikers. Technische duikers kunnen 5- en 7-liter flessen huren (alu en staal) voor hun deco.

Omdat onze duikplaatsen adembenemend zijn, worden de flessen tot 210 BAR gevuld door twee nieuwe Bauer-compressoren met een capaciteit van 240 liter per minuut. De kwaliteit van de lucht wordt regelmatig gecontroleerd en de service uitgevoerd zoals door de fabrikant voorgeschreven.

SBS is dealer van o.a. Aqualung en A.P. Valves; fabrikant van de bekende Engelse ‘Buddy’ trimvesten. Wij hebben volgende uitrusting te huur voor onze duikers:

- 15 Apeks DS-4/XTX-40 automaten met XTX-20 octopus en manometer
- 15 Buddy ‘Commando’ en ‘Sport’ trimvesten (van XS tot XXXL)
- 10 Suunto ‘Gekko’ duikcomputers (geschikt voor Nitrox en deco)
- 10 Aluminium Treble-Light MX-6 duiklampen (20 Watt)
- 30 x 5-mm ‘Polaris’ duikpakken. We hebben duikpakken in vrijwel alle maten en deze kunnen naar wens gecombineerd worden met een ijsvest, kap en handschoenen

U huurt bij SBS al een complete uitrusting voor € 15 per duik, dus waarom zou u uw eigen uitrusting nog meeslepen?

Wij verhuren digitale onderwatercamera’s van het merk Olympus, alsook verschillende groothoek- en macrolenzen voor de Sea & Sea MX-10 and MM II. Indien gewenst, filmt één van onze duikgidsen u tijdens uw duik, zodat u thuis uw duikavonturen opnieuw kunt beleven.

De duikschool heeft een grote spoelbak om uw uitrusting te wassen en voldoende plaats om uw persoonlijke uitrusting op te hangen. In de school is een badkamer met warme douche en omkleedgelegenheid. In onze werkplaats kunnen we uw duikuitrusting controleren en repareren.

Na het duiken zetten we ons graag op het terras voor de duikschool om na te praten over de duiken. Om de vissen die we gezien hebben, te kunnen identificeren, beschikken we over meerdere visherkenningsboeken.

Watertemperatuur

In april en mei is het water van de Middellandse Zee met 15 graden nog vrij fris. Een 5-mm pak met capuchon en handschoenen zijn dan aan te raden. Voor diegenen, die het snel koud hebben, is een 7-mm pak of droogpak een alternatief, zeker wanneer je meerdere duiken per dag wil maken.

In mei - juni bereikt het zeewater een temperatuur van circa 22 graden, midden juli zelfs 25 tot 27 graden. Dan is een 3-mm pak zonder capuchon en handschoenen voldoende om te duiken. Voor de vakantiemaand van je keuze kun je onderstaande tabel gebruiken:

 

Maand Temperatuur
water ºC
Temperatuur
lucht ºC
Zonne-uren
gem. per dag
April 15 10-18 7
Mei 15-18 13-21 8.5
Juni 18-22 17-25 10
Juli 22-26 20-28 11
Augustus 25-28 21-29 10
September 22-27 18-26 7
Oktober 20-22 15-22 6
November 18-20 11-18 4